Kežmarčania išli voliť aj napriek povodniam, ktoré postihli región

12.06.2010 Kežmarok

Kežmarok 12. júna (TASR) – Priebeh volieb v okrese Kežmarok je zatiaľ pokojný, záujem voliť majú aj občania z oblastí postihnutých povodňami.
Najväčšie problémy s voľbami boli v obciach, ktoré boli po povodniach následkom spadnutých ciest takmer odrezané od sveta, ide predovšetkým o Jurské a Ihľany.
\"Tam sme vyriešili situáciu s pomocou policajných zložiek, ktoré nám poskytli terénne vozidlá, tie budú k dispozícií aj večer pri sčítaní hlasov, \" priblížil predseda Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Kežmarku Ján Ferenčák. Dodal, že zmena volebnej miestnosti v okrese Kežmarok nenastala, pôvodným miestam určeným na voľby sa povodeň vyhla. Občania by teda nemali mať problém odovzdať svoj hlas.
Niektorí voliči využili aj prenosnú urnu, ide predovšetkým o obyvateľov domovov dôchodcov a imobilných občanov. V jednom kežmarskom domove dôchodcov prišla urna krátko po 8. hodine ráno, odvolilo celkom 58 zo 120 chovancov tohto zariadenia. \"Chcel som ísť voliť a som rád, že tu bola takáto možnosť. Svoju voličskú povinnosť som si musel splniť, pretože som občanom Slovenskej republiky, \" povedal pre TASR 78-ročný dôchodca. Myslí si, že budúca vláda by mala venovať viac pozornosti práve dôchodcom a spríjemneniu ich dožitia v takýchto zariadeniach.
Voličské miestnosti v Kežmarku boli s menšími prestávkami dosť zaplnené, ľudí neodradili ani povodne, ktoré oblasť postihli začiatkom mesiaca. \"Mali sme zatopený dom, ale svoju voličskú povinnosť sme si aj tak prišli splniť, možno nová vláda spraví niečo, aby sa už takéto následky povodní neopakovali, \" konštatovala po opustení volebnej miestnosti Kežmarčanka v stredných rokoch. Člen Okrskovej volebnej komisie povedal, že boli odvoliť aj takí ľudia, ktorým voda vzala takmer všetko.
Kežmarskí voliči sa zhodli, že nová vláda by mala riešiť predovšetkým nezamestnanosť na východnom Slovensku, ale aj nárast platov. Väčšina tých skôr narodených má svojich obľúbencov, ktorým dávajú hlasy už dlhé roky. Jeden z mladších voličov si zasa myslí, že treba zmenu.
Väčšina z opýtaných Kežmarčanov si myslí, že ich hlas voľby ovplyvní a stále veria, že keď nastúpi nová vláda, ľuďom sa bude žiť lepšie. Našli sa však aj skeptici, ktorí tvrdia, že politici robia politiku pre seba, no aj napriek tomu voliť išli. \"Nechcel som, aby môj hlas prepadol niekomu, kto si to vôbec nezaslúži, \" konštatoval volič v stredných rokoch.
Volebná účasť sa v okrese Kežmarok pohybovala nad hranicou 30 percent, ObVK už skontrolovala viac ako polovicu zo 67 volebných okrskov. \"Neboli hlásené žiadne porušenia volebného poriadku, všetko prebieha hladko, veríme, že to tak ostane až do konca, \" uzavrel Ferenčák.
 

Vyberte región